Diétás ételkészítő (főzési gyakorlat) - Képzés, Tanfolyam, Vizsga - M-STÚDIUM

Diétás ételkészítő (főzési gyakorlat)

Diétás ételkészítő (főzési gyakorlat)

Oktatás ideje: 2022. Április 16. - 2024. December 31.

Képzési helyszín: M-STÚDIUM Oktatásszervező Kft.

Oktatásszervező: Wéber Mária

megyeri.marcsi@mstudium.hu

+36303858917

https://www.m-studium.hu

Képzések: Szakmai oktatás

Város: Pécs, Szekszárd

Képzés megtekintések: 5564


Tanúsítvánnyal záruló képzés, hogy a szakácsok valóságos diétás ételkészítésben jártas szakemberek lehessenek, akik a dietetikus ajánlása alapján valóban meg tudják főzni ezeket a különleges ismereteket igénylő ételeket.
Szakértelem és gyakorlati tudás!

További információ:
Megyeri Tiborné +36303858917

Bejelentés alapján szervezhető képzés

A képzés óraszáma: 140 óra (Elmélet - 65 óra, Gyakorlat - 75 óra)
Megengedett hiányzás: Az óraszám 20%, azaz 28 óra.

A Diétás ételkísző képzés célcsoportja:

Szakács szakképesítéssel rendelkező személyek, akik felnőttképzés keretében fel kívánnak készülni diétára szoruló(k) számára történő ételkészítésére.

A Diétás ételkísző képzés célja:
A diétás ételkészítési követelményeknek megfelelően a képzésben részt vevő személy ismerje meg a diétás ételek receptúráit és az Egységes Diétás rendszer (EDR) ismereteire alapozva képes legyen a dietetikus által összeállított étrendet elkészíteni.

A képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítvány a képzésben részt vevő személyek számára igazolja, hogy szakértelemmel és gyakorlati tudással rendelkeznek a diétás ételkészítés területén.

A képzés során megszerezhető kompetenciák:

  • A képzésben részt vevő személy:
    • Képes alkalmazni az egészséges és az egészségtől eltérő szervezet működéséhez szükséges, változtatást igénylő ételkészítési technológiák szakmai fogásait
    • Képes alkalmazni a tápanyag ismereteit (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és a víz)
    • Ismeri az alapanyagok fő tápanyag-összetételét és a diétás igényeknek megfelelően helyettesíteni tudja egymással azokat
    • Tápanyagtáblázat felhasználásával képes kiszámolni az ételkészítésnél felhasznált alapanyagok energia-, fehérje-, zsír- szénhidrát, valamint vitamin és ásványianyag tartalmát
    • Képes alkalmazni az Egységes Diétás Rendszert (EDR)
    • Képes alkalmazni az alapvető élelmezés és táplálkozás-egészségügyi ismereteket (élelmiszer-biztonság, élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések megelőzése)
    • Felismeri és elkerüli a korlátozás vagy tilalom alá eső élelmiszereket, adalékanyagokat, ételkészítési technológiákat
    • Képes alkalmazni az adott diétában a diétás követelményeknek megfelelő, egymással helyettesíthető alapanyagokat
    • Tudja alkalmazni munkája során az élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szóló uniós rendeletet
    • Tudja használni a nyersanyag kiszabati ívet
    • Képes az ételkészítésnél felhasznált alapanyagok energia-, fehérje-, zsír- valamint szénhidráttartalom kiszámítására
    • Képes elkészíti a dietetikus által összeállított étrendet az Egységes Diétás rendszer (EDR) ismereteire alapozva
    • Képes a diétás ételek receptúráit értelmezni és pontosan betartani
    • Képes alkalmazni a korszerű és az adott diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokat
    • Képes alkalmazni a HACCP rendszer előírásait
    • Képes az élelmiszerek és kész ételek csoportosítására és megfelelően tárolására
    • Megfelelően képes használni a tisztító- és fertőtlenítőszereket
    • Képes a munkaegészségügyi és munkabiztonsági kockázatok felismerésére

A Diétás ételkísző képzés 
tananyagegységei

  1. Táplálkozási alapismeretek
  2. Diétás ételkészítés (tankonyhai gyakorlat diétás szakács-, mesterszakács közreműködésével, dietetikus felügyeletével)

A Diétás ételkísző képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei

  • Iskolai végzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: 33 78 26 02 Szakács, 33 811 03 0000 0000 Szakács, 33 811 03 1000 0000 Szakács vagy egyenértékű jogelőd szakképesítés
  • Szakmai gyakorlat: munkahelyen letöltendő gyakorlat nem szükséges
  • Egészségügyi követelmény: Szükséges
  • Pályaalkalmassági követelmény: nem szükséges
  • Előzetesen elvárt ismeretek: nem szükséges
  • Egyéb feltételek: Aláírt felnőttképzési szerződés

Diétás ételkísző képzés zárása

  • A képzés zárómunkával fejeződik be.
    • A zárómunka gyakorlati és szóbeli részekből áll.
Szakmai Vizsga
Mit kell tudni a Szakmai Vizsgáról?
A képzés végén a képzésben részt vevő személyeknek TANÚSÍTVÁNYT adunk ki.
Nálunk semmi nem változott: a feltüntetett árak tartalmazzák a Szakmai Vizsga költségét is!
A Tanúsítvány megszerzését követően Szakmai Vizsgára jelentjük le képzésben résztvevőket. Vizsgapartnereink akkreditált vizsgaközpontok.
A vizsgával kapcsolatos minden adminisztrációt az M-STÚDIUM Oktatásszervező Kft. vállal, és a feltüntetett képzési díj tartalmaz minden ezzel kapcsolatosan felmerülő költséget.
Az akkreditált vizsgaközpontokban megszerzett bizonyítvány államilag elismert.