Pálinka- és Törkölypálinka Érzékszervi Bíráló Hatósági Képzés

Tanfolyam ideje: 2018. Szeptember 28. - 2019. Január 05.
Város: Bonnya
Képzési helyszín: UDVAROS FARM
Tanfolyamszervező: Megyeri Tiborné
Tanfolyamok: Induló Képzések
Tanfolyam megtekintések: 2954
  Hallgatóink véleménye:

Pálinka- és Törkölypálinka Érzékszervi Bíráló Hatósági Képzés
Képzés + Tananyag + Vizsga = 245 000 Ft

A képzés költsége: 245.000.-Ft/fő, mely összeg tartalmazza a vizsgadíjat, az alapanyagot és a tananyag költségét is. A képzés során a hallgató 300 fajta pálinkát kóstol.


A sikeres vizsgát tett hallgatók felvételt nyernek azon szakértők névsorába, akik részt vehetnek hivatalos bírálóként a magyarországi pálinka versenyeken.

A képzés tervezett indítási időpontja: 2018. szeptember 28. péntek 9:00 óra
A képzés időtartama: 80 óra (10 nap x 8 óra)
A képzés tervezett ütemezése: 2018. szeptember 28-29.; 2018. október 16-17.; 2018. december 14-15.; 2019. január 4-5.;

Pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bíráló

Képzési besorolása: Hatósági képzés
Eredményes záróvizsga esetén: Tanúsítvány, Oklevél
A képzés formája: csoportos képzés
NyVSZ: nem releváns

A képzés óraszáma: 80 óra (28 óra elmélet, 52 óra gyakorlat.

Hatósági jellegű képzést szabályozó rendelet száma: 33/2010. (XI. 25.) VM rendelet az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről

A Pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bíráló képzés rövid, jellemző leírása:
A résztvevők a képzés elvégzésével váljanak képessé a pálinkák illat (tisztaság, karakter), íz (tisztaság, karakter) harmónia, tartósság szerinti bírálatára és szöveges értékelésére.
A téma iránt érdeklődő felnőttek, különösen a gyümölcspálinka készítők, bérfőzde tulajdonosok, főzőmesterek, magánfőzők és bérfőzetők, pálinkaverseny szervezők.

A Pálinka - és Törkölypálinka Érzékszervi Bíráló képzés elvégzésével, a hallgató megismeri és elsajátítja a pálinka érzékszervi bírálatának rejtelmeit, felkészültté válik a pálinkaversenyeken érzékszervi bírálóként való közreműködésre.

A képzés során megszerezhető kompetenciák, A képzést sikeresen elvégző képes:

  • A pálinka illata alapján a gyümölcs felismerésre,
  • A pálinka íze alapján a gyümölcs felismerésre,
  • A pálinka pozitív tulajdonságainak meghatározása,
  • A pálinkahibák beazonosítására,
  • A pálinkák és törkölypálinkák bírálatára és minősítésére.

A Pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bíráló képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Egészségügyi alkalmasság: Igen. Légúti betegségben szenvedők számára a képzés nem ajánlott.
  • Egyéb feltételek: 18. életév betöltése. Fizikai alkalmasság az érzékszervi bírálati tevékenységre, különösen az ép érzékszervek, valamint az alkohol allergia mentesség

Pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bíráló Képzési Modulok listája:

  1. Érzékszervi bírálati alapismeretek.
  2. Technológia folyamatok hatása az egyes érzékszervi sajátosságokra - illat- és íz hatások ismerete (technológiai hátrányok, hiányosságok és megfelelősségek esetén). Felismerés tesztoldatokkal, készségszinten.
  3. Gyümölcs ismeret megszerzése a gyümölcspárlatok és a pálinkák alapján. Felismerés készségszinten
  4. Pálinkaminősítési, bírálati gyakorlatok - a bírálati készség fejlesztése érdekében
  5. Illat felismerési tesztek alkalmazása az illat-memória fejlesztésére

Vizsga: :

  • A szóbeli (elméleti) vizsgarész:
    A vizsgázónak az 5 tananyagegység ismeretanyagából, az általa húzott tétellap kérdéseire kell válaszolnia.
  • A gyakorlati vizsga:
    • Illatfelismerés, hibafelismerés, fajfelismerés, illat-íz párosítás, triangulum próba.
    • Pálinka-, vagy törkölypálinka bírálat és minősítés