Képzés díja: Személyre szabott árainkról és kedvezményeinkről érdeklődj kollégáinknál!

Szőlész-borász OKJ Képzés

OKJ szerinti azonosítószáma: 34 541 06
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001889/2019/A013
A tanfolyam ára:

A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541) 
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Elmélet/gyakorlat aránya: 30%-elmélet, 70%-gyakorlat
A képzés óraszáma: 960 óra (Elmélet: 288 óra, Gyakorlat: 672 óra)

Szőlész-borász - OKJ Képzés, Tanfolyam, Vizsga - M-STÚDIUM

A szakképesítéssel betölthető munkakörök:

  • Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • Szőlész, borász
  • Szőlőmunkás
  • Szőlőoltó, -metsző
  • Szőlőtermesztő
  • Vincellér

Jelentkezés Szőlész-borász képzésre


A jelentkezési lap kitöltése és elküldése még nem jár kötelezettséggel!
A részletes adatokat a Felnőttképzési szerződés tartalmazza


Kérem a neved!

Nem valós e-mail cím!

Kérlek, add meg a címedet!

Telefonszám! (pl: 203456789 vagy +36-20/123-4567)

Kérlek fogadd el az Adatvédelmi nyilatkozatot!

A Szőlész-borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása
A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás, a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

A Szőlész-borász szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
  • a szüretet előkészíteni,
  • a feldolgozást megszervezni,
  • a bor erjesztését elvégezni,
  • az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,
  • a palackozást megoldani,
  • a speciális borkészítményeket előállítani,
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,
  • rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,
  • elvégezni a szakmai adminisztrációt,
  • betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,
  • rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,
  • birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,
  • szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,
  • végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,
  • a biogazdálkodás fő területeit átlátni,
  • biomassza előállításának alapjait ismerni,
  • elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

A Szőlész-borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Szőlész-borász Képzési Modulok listája:

  • 10947-12 A szőlőtermesztés gyakorlata
  • 10945-12 A szőlőtermesztés technológiája
  • 10944-12 Borászati gyakorlat
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10946-12 A szőlőtermesztés szakmai gépei
  • 10943-12 Borászati szakmai gépek
  • 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

Szőlész-borász OKJ Vizsga feltételei:

Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele, valamint az előírt szakmai gyakorlatok teljesítése. Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.

Szőlész-borász képzés részletes, törvényileg meghatározott ismertetőjét az alábbi dokumentum tartalmazza. Forrás: nive.hu